Hoe maak je Italiaanse koffie

Italiaanse koffie

Voor de Moka Pot heb je de koffie fijn gemalen, bijna als keukenzout. De grootte van de pot bepaalt hoeveel bekers je eruit haalt. Gebruik ongeveer 4 gram gemalen koffie per kopje, breng wat water aan de kook en vul de bodem van de brewer. Plaats vervolgens het filtermandje in de bodem, vul met jouw Italiaanse koffie en strijk het af met een vinger. Schroef de bovenkant op de basis (zorg ervoor dat je de bodem aanraakt met al dat kokende water) en zet de pan op een fornuis op middelhoog vuur. Elke heter en de koffie brandt. Langzaam, terwijl het water kookt, wordt de stoom van de onderkant van de brewer omhoog geperst door de fijngemalen koffie en in het reservoir erboven, waar het zich verzamelt. Als het onderste gedeelte bijna leeg is, hoor je gorgelende geluiden en zie je dat vloeistof uit de tuit de kleur van honing heeft gekregen. Als dit gebeurt, haal de pan dan van het fornuis en houd het deksel gesloten. Als je je Mokapot een paar keer hebt gebruikt, heb je de timing bijna automatisch. Nu ben je klaar om je koffie te serveren, melk of heet water toe te voegen – of wat je maar wilt.

Italiaanse koffie

Methode 2: Aeropress

Voor een Aeropress gebruik je ongeveer 15 gram fijngemalen koffie (net zo fijn als voor de Moka Pot) en zorg ervoor dat je een timer bij de hand hebt. Strek de zuiger volledig uit en plaats de eenheid ondersteboven; het zou nummer “4” op het apparaat moeten bereiken. Net als bij andere methoden, kook wat water en laat het iets afkoelen, om het hele geheel voor te verwarmen door er heet water doorheen te laten lopen. Schenk je koffie erbij en stel een timer in op 1 minuut. Start de timer en giet er heet water in tot het de “3” -markering bereikt. Roer de koffie voordat u de Aeropress vult tot aan de “2” markering. Plaats het filter en de dop erop en controleer of deze stevig is vastgeschroefd. Wees extra voorzichtig als u de Aeropress boven de beker omkeert; zorg ervoor dat je het langzaam doet en dat je kopje stevig is. Druk hierna de zuiger naar beneden en de koffie is gaar.

Methode 3: Franse pers

Voor een Franse pers (of cafetière) moet het koffiedik grover zijn dan voor een mokapot. Verwarm de cafetière voor met kokend water en laat het een minuut rusten. Dit moet lang genoeg zijn om het op te warmen om het mengen te verbeteren, maar ook om de intense hitte van net gekookt water te verminderen, waardoor verbrande en bittere koffie wordt voorkomen.